Uitgeverij Bulaaq, Oranje-Vrijstaatplein 16, 1093 NG Amsterdam   020 - 42 87 501 info@bulaaq.nl
Syrië, een geschiedenis in ontmoetingen en plaatsen

Syrië, een geschiedenis in ontmoetingen en plaatsen

Theo de Feyter

 

Verschenen: 2008
Druk: 2e herziene druk, 2012
Bindwijze: paperback
Omvang: 330 blz., geïllustreerd
Formaat: 13,5 x 21,5 cm
ISBN: 9789054601562
€ 19,50
Inkijkexemplaar

 

Bestel dit boek bij uw lokale boekhandel

of via bol.com

Syrië is een zogeheten schurkenstaat, gezworen vijand van Israël, vriend van Iran, intrigant in Libanon, maar ook deelnemer aan westerse zijde aan de Eerste Golfoorlog (1991). In dit seculiere land is democratie ver te zoeken, het presidentschap erfelijk en de persvrijheid minimaal. De antieke, vroegchristelijke en oude islamitische monumenten getuigen van een rijk verleden. Syrië is het strijdtoneel geweest van Hittieten en de oude Egyptenaren. Het was een belangrijke provincie binnen het Romeinse en Byzantijnse Rijk, het heeft onder heerschappij van Arabische dynastieën gestaan en maakte deel uit van het Osmaanse Rijk. Sinds 1946 is het een onafhankelijke republiek waar naast een grote Arabische meerderheid tal van kleinere groepen wonen, zoals Koerden, Tsjerkessen en Armeniërs. Het is een fascinerend land waar veel over te weten en te kennen valt. Je raakt er niet op uitgekeken, over uitgepraat en uitgelezen. Dit boek is een heel goede kennismaking. Het is rijk geïllustreerd met foto’s, kaarten en plattegronden, en met een register.

Theo de Feyter (1947) kent Syrië goed, allereerst als archeoloog, uit de tijd dat hij er opgravingen deed, en later als reisleider en kunstschilder. Zijn reisgezelschappen voert hij graag langs ongewone plaatsen, schilderen doet hij er op straat en in het landschap. In dit boek toont hij zich een fijnzinnig observator, met een stille pen en een grote kennis van oude en nieuwe geschiedenis. Theo de Feyter exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. Van zijn hand verscheen een alom geroemde vertaling van het Gilgamesj-epos.

‘… het enige Nederlandstalige boek is dat Syrië van zoveel kanten belicht.’ – Henk Müller in de Volkskrant

‘In efficiënte stijl, doelgericht […] bouwt hij aan zijn beeld van Syrië. Eigen foto’s geven het bouwwerk ramen, uitzicht op een onbekend maar prachtig land.’ – Hilbrand Rozema in Nederlands Dagblad

NBD|Biblion recensie
De schrijver (archeoloog, schilder en reisleider) kent Syrië al enkele decennia. Syrië heeft een buitengewoon rijkgeschakeerde, wisselvallige, ondoorzichtige geschiedenis, vanuit de oudheid tot in onze dagen. Hoe bijvoorbeeld het Westen kwam tot de typering als “schurkenstaat” wordt hier uitvoerig toegelicht, bijgesteld en verhelderd. We trekken het grote land chronologisch en geografisch kriskras door en lezen uitvoerige uiteenzettingen over zowel archeologische als moderne kwesties en onderwerpen. De islam, de talrijke christelijke kerken, de Baath-partij, Palmyra, Mari, Ebla, de Armeniërs (inclusief de genocide in 1915), de verhouding tot Israël, Palestina, Turkije, Libanon etc. We krijgen uit deze fantastische hoeveelheid informatie een helder beeld van een verwarrend en verward land, tot in de actualiteit. Niet een reisgids, al trekken we het hele land door, als aanknopingspunt voor verhelderende informatie over land en volk. Met foto’s, kaartjes, literatuuropgave en register.