Uitgeverij Bulaaq, Oranje-Vrijstaatplein 16, 1093 NG Amsterdam   020 - 42 87 501 info@bulaaq.nl
Leerwoordenboek Nederlands-Arabisch

Leerwoordenboek Nederlands-Arabisch

Mark van Mol & Koen Berghman

 

Verschenen: 2001
Druk: 2e druk, 2008
Bindwijze: ingenaaid
Omvang: 529 blz.
Formaat: 17 x 22 cm
ISBN: 9789054600510
€ 34,00
Inkijkexemplaar

 

Bestel dit boek bij uw lokale boekhandel

of via bol.com
Dit leerwoordenboek voor het Modern Standaard Arabisch is ontwikkeld onder auspiciën en in opdracht van de Commissie Lexicografische Vertaalvoorzieningen (CLVV), een gemengd Vlaams-Nederlands overheidsinitiatief gericht op de ontwikkeling van tweetalige woordenboeken. Dit leerwoordenboek bestaat uit  twee delen en is gemaakt aan de Katholieke Universiteit Leuven, onder begeleiding van een commissie van internationaal vermaarde arabisten uit Nederland en Vlaanderen.
 
Voor het deel Arabisch-Nederlands is gedurende een lange reeks van jaren gewerkt aan het verzamelen en analyseren van een groot aantal geschreven en gesproken bronnen uit diverse Arabische landen. Voor het deel Nederlands-Arabisch is gebruik gemaakt van een speciaal basisbestand.
 
Het deel Arabisch-Nederlands telt zo’n 17.000 ingangen, het deel Nederlands-Arabisch zo’n 20.000. Het zijn de eerste systematisch samengestelde Arabische woordenboeken met talrijke afgeleide betekenissen, grammaticale uitleg en heldere voorbeelden uit de levende praktijk van vandaag. Ze zijn gemaakt voor het onderwijs en het dagelijks gebruik en bedoeld voor een groeiend aantal belangstellenden in het Nederlandse taalgebied.
 
Professor dr. Mark van Mol is arabist en verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven, Koen Berghman werkt als wetenschappelijk medewerker aan dezelfde universiteit.
 
NBD | Biblion recensie
Set van twee leerwoordenboeken voor Modern Standaard Arabisch, dus niet voor een dialect als het Marokkaans, ontwikkeld onder auspiciën van de Vlaams-Nederlandse Commissie Lexicografische Vertaalvoorzieningen. Het Nederlands-Arabisch deel bevat een uitgebreide woordenschat (17.000 trefwoorden), voor een kwart ontleend aan radio en tv. In het Arabisch-Nederlands deel (20.000 trefwoorden) zijn de Arabische woorden geordend volgens de Arabische wortel, alfabetisch. Bij de woorden vind je afgeleide betekenissen, grammaticale uitleg en voorbeelden uit het dagelijks leven. Bedoeld voor het onderwijs en dagelijks gebruik. Mark van Mol, arabist, is als hoogleraar verbonden aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Koen Berghman is wetenschappelijk medewerker aldaar. Van Mol publiceerde in 1981 een leerboek Marokkaans voor Nederlandstaligen en in 1984 een Handboek voor modern Arabisch: uitstekende methodes. Dit zijn prima woordenboeken, opgezet volgens een heldere systematiek, goed leesbaar, voorzien van actuele termen. Ze voorzien in een duidelijke behoefte. – Paulien Andriessen