Uitgeverij Bulaaq, Oranje-Vrijstaatplein 16, 1093 NG Amsterdam   020 - 42 87 501 info@bulaaq.nl
Het leven van Mohammed

Het leven van Mohammed

Ibn Ishaak

 

Verschenen: 2000
Druk: 5e druk, 2015
Bindwijze: paperback
Omvang: 288 blz.
Formaat: 12,5 x 20 cm
ISBN: 9789054600565
€ 19,50
Inkijkexemplaar

 

Bestel dit boek bij uw lokale boekhandel

of via bol.com

Een eeuw na Mohammeds dood in 632 circuleerden er honderden verhalen over zijn leven: sommige stichtend, andere met een politieke pointe, weer andere alleen maar onderhoudend. Ibn Ishaak (gest. ca. 767) heeft er een aantal samengevoegd tot een biografie, waaruit hier een keuze is gemaakt. Er wordt in Het leven van Mohammed verhaald over Mohammeds jeugd in Mekka en de eerste tekenen van zijn profeetschap, van Koranopenbaringen, de vervolging van vroege moslims door hun stam, zijn wanhoop en zijn emigratie naar Medina, waar hij een staat sticht; de veldslagen tegen Mekka, de afrekening met de joden, haremproblemen, de verbreiding van de islam in Arabië en ten slotte de dood van deze profeet-staatsman.

De verhalen zijn uit het leven gegrepen: in glasheldere, soms gespierde taal, tonen zij ons de profeet, met grote aandacht voor het menselijke detail. Waar nodig vergemakkelijken korte inleidingen het lezen. Voor veel moslims is Ibn Ishaaks biografie de meest gezaghebbende.

Dr. Wim Raven [1947] is arabist en heeft Arabische taal en literatuur onderwezen aan universiteiten in Amsterdam, Frankfurt en Marburg. Hij voltooide A.J. Wensincks gezaghebbende, in het Arabisch uitgegeven concordantie op de tradities. Hij vertaalde ook Leidraad voor het leven (uitgeverij Bulaaq, 5e druk, 2021). Momenteel onderhoudt hij op het internet zijn Leeswerk Arabisch en Islam (ghurabalbayn.wordpress.com) en heeft hij een column over oude Arabische teksten in het Duitse Nabije-Oostentijdschrift zenith.

[…] aanbevolen voor een ieder die direct met bronnen van het leven van Mohammed wil kennismaken.’  – NBD