Uitgeverij Bulaaq, Oranje-Vrijstaatplein 16, 1093 NG Amsterdam   020 - 42 87 501 info@bulaaq.nl
Een Arabische tuin. Klassieke Arabische poëzie

Een Arabische tuin. Klassieke Arabische poëzie

Geert Jan van Gelder (vert.)

 

Verschenen: 2000
Druk: 2e druk, 2008
Bindwijze: gebonden met leeslint
Omvang: 415 blz.
Formaat: 12 x 19,5 cm
ISBN: 9789054601548
€ 26,50
Inkijkexemplaar

 

Bestel dit boek bij uw lokale boekhandel

of via bol.com

In de voor-islamitische gedichten, met hun fraaie woestijnscènes, spreken de dichters even lyrisch over hun kamelen als over hun geliefdes. Na de vestiging van de islam maakt de bedoeïenenpoëzie plaats voor stedelijke poëzie uit Bagdad, Cairo, Cordoba en andere culturele centra. Deze hofpoëzie was niet slechts lofpoëzie op kaliefen, viziers, kadi’s en emirs, maar ook poezië die de hedendaagse lezer aanspreekt: liefdespoëzie, (homo)erotische gedichten, wijngedichten, scheld- en spotgedichten, epigrammen en schertspoëzie. Ook religieuze en mystieke dichters komen aan het woord. Overeenkomstig de oude Arabische voorliefde voor afwisseling, vindt men het verhevene naast het platvloerse, ernst en diepzinnigheid naast grolligheid, het elitaire naast het volkse.

Een Arabische tuin omspant de vroege zesde tot de achttiende eeuw. De poëtische vertalingen zijn waar nodig voorzien van een beknopte annotatie. Deze bloemlezing bevat overwegend volledige gedichten.

Geert Jan van Gelder (1947) is hoogleraar Arabisch aan de Universiteit van Oxford en specialist op het gebied van de klassieke Arabische letterkunde.

‘Een excellente selectie’ – NRC Handelsblad  

‘Zo’n verzameling mag iemand met een liefde voor de Arabische lyriek niet missen.’ – Landelijke Allochtonenkrant

‘[een] juweel van een boek’ – NBD-Biblion