Uitgeverij Bulaaq, Oranje-Vrijstaatplein 16, 1093 NG Amsterdam   020 - 42 87 501 info@bulaaq.nl
De rozentuin

De rozentuin

Saadi

 

Verschenen: 2005
Druk: 3e druk, 2015
Bindwijze: gebonden, met leeslint
Omvang: 272 blz.
Formaat: 12 x 19,5 cm
ISBN: 9789054600251
€ 24,50

 

Bestellen  
U kunt al onze uitgaven bij uw boekhandel bestellen of via onze website.
Onze website heeft voor de meeste titels een directe verbinding met de site van internetboekhandel bol.com.
Voor vragen over levering naar het buitenland kunt u telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen.

Saadi (ca. 1212-1295) was zowel mysticus als hoveling, maar bovenal dichter. Na zijn opleiding in Bagdad reisde hij rond in de islamitische wereld. Zijn boek geeft weer wat hij leerde over vorsten en bedelmonniken, hovelingen en krijgslieden, kooplieden en pelgrims. De rozentuin was het eerste literaire werk uit Perzië dat in Europa bekend werd. In 1654 verscheen er een Nederlandse vertaling via het Duits, later hebben Bilderdijk en Leopold er fragmenten van vertaald. Saadi wordt – niet alleen door de Perzen – bewonderd om zijn puntige stijl en nuchtere wijsheid.

J.T.P. de Bruijn (1931) studeerde Arabisch, Perzisch en Turks en was hoogleraar Perzisch te Leiden. Hij publiceert vooral over de klassieke Perzische literatuur, islamitische mystiek en de geschiedenis van de Perzische studies in Europa.

In de pers:

‘[Saadi] is een onverschrokken, poëtische geest’ – Voltaire

‘[Saadi] is de god van de Perzische literatuur’ – Kader Abdolah

‘De poëzie in De Rozentuin is relatief eenvoudig, maar zelfs in het Nederlands herken je de grote macht van de dichter. […] De betekenis van het vertaalwerk van De Bruijn is niet te overschatten. Hij heeft […] ons met deze complete Rozentuin een overzicht gegeven dat we niet hadden. We zullen hem lezen en herlezen, en wellicht zijn we ooit in staat de hele Saadi […] te begrijpen.’ – Frank van Dixhoorn in de Volkskrant, 1997