Afghanistan, een geschiedenis
Willem Vogelsang
Verschenen: 2002
Druk: 4e herziene druk, 2011
Bindwijze: ingenaaid, geïllustreerd
Omvang: 288 pagina's
Formaat: 13.5 x 21.5 cm
ISBN: 9789054600732
€ 18,50
Inkijkexemplaar
Bestel dit boek bij uw lokale boekhandel
of via bol.comAfghanistan is door zijn strategische ligging in Centraal-Azië al eeuwenlang een kruispunt van internationale wegen. Alexander de Grote trok er met zijn legers door, Ibn Battoeta en Marco Polo reisden er, en islam en boeddhisme ontmoetten er elkaar. Het onherbergzame gebied is een lappendeken van volken en stammen.
De afgelopen tweehonderd jaar is Afghanistan een speelbal geweest van grootmachten: Engeland maakte het tot een bufferstaat tussen India en aartsvijand Rusland en het Westen steunde er de strijd tegen de Sovjet-Unie en tegen het fundamentalistische regime van de Taliban. Tel daarbij op dat landbouwgrond uiterst schaars is en de bevolking behoort tot de armste van de wereld. Als er ooit rust komt kan Afghanistan echter uitgroeien tot een van de belangrijkste landen in de zeer olierijke regio.
Afghanistan, een geschiedenis biedt geïnteresseerden de historische achtergronden om de huidige en komende ontwikkelingen van land en regio op de voet te kunnen volgen.
Dr. Willem Vogelsang is historicus en was verbonden aan de Onderzoekschool voor Aziatische, Afrikaanse en Amerindische Studies, Universiteit Leiden.
De pers over de eerste druk:
‘Het beeld dat Vogelsang scherp en helder schetst, is er een van verregaande fragmentatie.’ – Internationale Spectator
‘… bevat […] een schat aan feiten.’ – Algemeen Dagblad
‘Wie dit boek leest, vergaart een rijkdom aan kennis.’ – Contouren
‘Naar aanleiding van de omineuze 11 september 2001 schreef de auteur een gedegen achtergrondstudie over Afghanistan, bedoeld voor de geïnteresseerde krantenlezer en journaalkijker. Het boek bestaat uit drie delen. Eerst een algemene kennismaking met landschap, woonvormen, klimaat en een duidelijk overzicht van de belangrijkste volkeren die naast maar veelal niet met elkaar leven. Ten tweede een overzicht van 3000 jaar geschiedenis waarin duidelijk wordt hoezeer Afghanistan een knooppunt in Zuid-West-Azië is waar talloze bevolkingsgroepen, veroveraars en godsdiensten passeerden of bleven. Als derde de moderne geschiedenis: hoe Afghanistan sedert de negentiende eeuw een speelbal op het internationale politieke toneel werd en tenslotte uitleg over opkomst en ondergang van het Talibanbewind. Enkele zwartwitfoto’s en kaarten. Bondige maar goede bibliografie, uitgebreid register. De historicus Willem Vogelsang is een Afghanistanexpert die onlangs het standaardwerk “The Afghans” publiceerde.’ – NBD|Biblion, B.C. Meulenbelt